AMENAJĂRI BUCĂTĂRII

Amenajarea unei bucătării poate fi o activitate distractivă pentru întreaga familie.

Când decorăm o bucătărie ne gândim că este locul unde ne petrecem destul de mult timp, mai ales în familie, așa că pe lângă faptul că trebuie să fie amenajat în așa fel încât să avem spațiu de lucru și de depozitare, trebuie să ne simțim bine în acea împrejurare.

amenajari-bucatarii

Un „must have” al unei bucătării este tăblița unde vă puteți scrie cu cretă lista de cumpărături, iar de fiecare dată când ați cumpărat ceva de acolo, tot ce trebuie să faceți este să ștergeți cu un burețel sau să tăiați.

Această tăbliță nu trebuie să aibă o dimensiune anume, ci depinde de spațiul pe care dumneavoastră îl aveți la dispoziție. De exemplu, dacă aveți o bucătărie mare este de preferat să cumpărați o tablă pe măsură și să o puneți undeva unde sa atragă atenția, căci va deveni piesa de rezistență a bucătăriei. Dacă însă aveți o bucătărie mică și totuși vă doriți acest accesoriu puteți cumpăra una mult mai mică, sau chiar una care are pe spate magnet și poate fi lipită chiar și pe frigider.

Primele lucruri pe care le stabilim într-o bucătărie sunt faianța și gresia. Majoritatea persoanelor își pun gresie pe jos, însă renunță la faianță pe motivul că este o risipă de bani. Nu este deloc așa. De ce? Pentru că se întâmpla ca atunci când gătiți să sară mâncare, iar pereții să fie pătați și bineînțeles că nu îi putem lăsa așa, ci trebuie să fie revopsiți. Acum gândiți-vă mai bine: preferați sa vopsiți de câteva ori pe an pereții din cauza murdăriei sau mai bine puneți faianță până la jumătatea pereților? În acest fel, atunci când se murdăresc, tot ce trebuie să faceți este să luați o lavetă puțin udă și să curățați faianța.

De obicei, oamenii se gândesc la investiția pe care o fac în acel moment și nu se gândesc deloc la viitor. Faptul că în momentul amenajării este mai accesibil din punct de vedere financiar să cumpere o găleată de vopsea decât câteva cutii de faianță nu înseamnă că bugetul a fost salvat, ba chiar s-a produs o gaură mai mare pe termen nelimitat. De aceea este important ca prima dată să luați în vedere toate mijloacele posibile și să vă gândiți dacă soluția pe care ați ales-o va fi bună și pe viitor.

După ce v-ați convins că faianța este alegerea potrivită trebuie să vă gândiți dacă vreți faianța pe tot peretele sau doar până la jumătate. Nici culoarea acestora nu trebuie neglijată. Trebuie să știți dacă vreți o bucătărie în culori neutre, alb negru sau dacă vreți una colorată și veselă. De exemplu puteți opta pentru un verde deschis, galben, bleu sau multe altele. Dacă înainte să vă cumpărați gresia și faianța ați găsit deja mobila dorită, încercați sa le asortați și să nu fie în contradicție.

Al doilea pas în amenajarea unei bucătării constă în alegerea mobilei perfecte pentru dumneavoastră. Nu este neapărat să încărcați spațiul cu multă mobilă, însă trebuie să aveți măcar o masă, un dulap în care să depozitați ustensilele de bucătărie, chiuveta și frigiderul.

Dacă spațiul vă permite, puteți opta pentru un mini-bar unde se vor așeza paharele de diferite dimensiuni și sticlele de băutură. Acest bar poate fi chiar unul suspendat, deasupra chiuvetei sau a blatului de bucătărie. În acest fel nu ocupă foarte mult spațiu, ba chiar vă scutește de a depozita acele pahare în dulapuri. La fel ca mini-bar-ul, suspendate pot fi și corpurile pe care le veți folosi pentru depozitare. De exemplu, pe unul din pereți montați câteva rafturi care vă vor fi de folos, iar dacă aveți copii mici este de asemenea o măsură de siguranță, pentru ca nu pot ajunge la ele. Deci puteți pune sus cuțite sau alte obiecte cu care copiii nu au voie sa se joace.

Bucătăria alb-negru

Mobila poate fi în alb-negru, adăugând stil și personalitate camerei. Faianța albă, cu zig-zag-uri de negru este una din ideile bune. Deasupra faianței se vor monta rafturile de depozitare care pot fi și ele tot în zig-zag, albe sau negre.

Cum oferi eleganță unei bucătării alb-negru? Simplu! Un candelabru vintage va rezolva totul într-o clipă.

Bucătăria blue

Sunteți pregătiți pentru culoare? Cumpărați mobila bleu, sau dacă nu găsiți, cumpărați una albă și vopsiți-o într-un bleu pal, care se potrivește perfect cu parchet de culoare închisă, sau chiar gresie.

Puneți în mijlocul încăperii masa și scaunele. Forma mesei este la alegerea dumneavoastră: aceasta poate fi rotundă sau pătrată. Pe peretele alăturat montați multe rafturi în formă de pătrat. Ajută foarte mult la organizare și la păstrarea ordinii. Acest corp cu rafturi poate fi alb simplu, iar în spatele lui se pot pune petice de tapet de diferite modele, astfel încât oferiți camerei culoare și un punct de interes.

Bucătăria în culori neutre

Culorile neutre fiind mereu în vogă și iubite de toată lumea, pot fi ideea perfectă pentru mobila de bucătărie. Ce poate fi mai frumos decât dulapuri de un crem pătrunzător, cu geamuri, sau chiar gresia de culoarea untului?

Aceste culori oferă căldură încăperii prin aceste nuanțe de crem, unt sau gri.

Bucătăria pe post de living

O bucătărie nu este doar locul în care servim masa, ci poate fi locul unde ne petrecem ore bune citind, bând o cafea sau o băutură alcoolică, din nou, masa fiind în mijloc. Deoarece considerăm această încăpere ca mai mult decât o bucătărie, masa va fi mai mare, aceasta putând fi folosită foarte ușor în serile în care avem musafiri și vrem să ne jucăm ceva. Țineți structura modernă, casual și cool prin detaliile negre din cameră, sau prin amplasarea unei mochete sub masă.

Bucătăria gri

Cum adică, gri și atât? Bineînțeles că nu. Vom alege aragazul, hota și frigiderul să fie gri, însă restul mobilei va fi albă și galben lămâie. Pe jos se va folosi mocheta alb-negru. Această bucătărie este proiectată special pentru spațiile mici, sau pentru bucătăriile deschise ce dau direct în living. Pentru asta avem nevoie de hotă, ca mirosurile de mâncare să nu ajungă în toată casa.

Bucătăria în roșu și negru

Dacă ești o persoană ce prefera încăperile colorate în locul celor neutre sau alb-negru, atunci asta este bucătăria perfectă pentru tine.

Modernă, stilată și colorată: acestea sunt cele 3 cuvinte potrivite pentru o bucătărie aleasă de oamenii care își doresc acest stil. Roșul-cireașă cu un finish strălucitor și detaliile negre oferă bucătăriei senzația de „wow” când pășești în aceasta. Pentru a nu obosi ochii, încearcă să rămâi pe această paletă de culori și să nu adaugi alte culori, pentru că va fi inestetic.

Bucătăria albă

Cum am menționat mai sus, este mai bine să folosiți faianța pentru a curăța mai ușor pereții, însă dacă nu doriți ca toți pereții să aibă faianță este foarte simplu. Pe un perete veți pune faianță, iar acela va fi peretele unde se for afla frigiderul și locul unde pregătiți mâncarea, astfel încât ceilalți pereți să rămână fără faianță, dar și curați în același timp. Pentru ca totul să fie alb, alegeți ca și faianța să fie albă.

Bucătăria high-design

Fie încăperea mare sau mică, mereu vrem să o facem să pară mai mare decât este de fapt. Așa că, alegeți o mobilă alb-negru, parchet negru, tavan înalt și multe ferestre. Ferestrele te ajută să vezi mai departe de încăperea în care ești, deci automat ajută ochiul să își creeze iluzia că spațiul este mult mai mare.

Pentru a adăuga căldură și personalitate încăperii adaugă o masă de lemn.

Un alt truc de mărire a spațiului este insulița din mijlocul bucătăriei în loc de masă, aceasta având de jur împrejur sertare în care puteți depozita toate lucrurile de care aveți nevoie.

Pata de culoare

Vrei o bucătărie simplă, dar îți dai seama că îi lipsește ceva? Acel „ceva” este pata de culoare. Dacă ai ales să ai o bucătărie albă, atunci vopsește un perete într-o culoare vie, albastru de exemplu și cumpără un ghiveci de flori sau chiar mai multe. Nu uita că florile trebuie să fie îngrijite zilnic și nu neglijat, chiar dacă le-ai cumpărat pe post de accesoriu.

Bucătăria (ne)naturală

O bucătărie la fel de râvnită este cea care are mobila din lemn masiv. Lemnul masiv a fost mereu simbolul stilului clasic, deoarece aduce sentimentul de lux și eleganță.

Dacă bugetul îți permite, cu siguranță ar trebui să îți amenajezi bucătăria în acest fel.

Dacă ești un mare fan al acestui stil și totuși nu ți-l permiți, atunci cumpără mobilă normală și acoper-o cu autocolant și voila! Ai o bucătărie (ne)naturală.

Bucătăria pe colț

Când ai o casă mai mică trebuie să te adaptezi condițiilor pe care le ai și să găsești soluții rapide și utile pentru fiecare încăpere, inclusiv bucătăria.

Această idee de amenajare este una perfectă pentru apartamentele de bloc care de obicei sunt mult mai mici decât o casă la curte. Totul se învârte în jurul spațiului de gătit, astfel încât nu vor mai exista mese, scaune sau barul. Această bucătărie va fi compusă din aragaz, dulapuri suspendate și un corp de bucătărie cu sertare și dulapuri pentru depozitare. Pe blatul de bucătărie se poate lua masa, însă nu este la fel de confortabil dacă aveți musafiri, așa că ar trebui să adăugați o masă în living, în locul bucătăriei.

Există foarte multe idei de amenajări ale unei bucătării, acestea fiind câteva dintre ele. Majoritatea ideilor și trucurilor de mărire a spațiului sau de asortare sunt folosite foarte des și nu numai în bucătării, ci și în restul casei. Folosește-te de trucurile de mărire a spațiului în măsura în care ai nevoie de ele și nu abuza, căci dacă le folosești concomitent pe toate nu înseamnă neapărat că vor fi mai de ajutor decât dacă ai folosi doar câteva dintre ele. Spațiul rămâne mereu la aceleași dimensiuni. Noi doar aducem impresia de „mai mare”. La fel se procedează și cu felul în care îți asortezi mobilierul și accesoriile în bucătărie. Niciodată nu folosi o combinație de mai mult de două culori, pentru că nu este deloc estetic. Tot ce faci este să încarci locul cu prea multe nuanțe sau lucruri.

Ideea perfectă de amenajare este cea clasică, în care lumea rămâne uimită de simplitatea acesteia, dar în același timp și de gustul de care dă dovadă. Stilul clasic va fi mereu pe locul 1, preferat de oricine, în orice domeniu

O bucătărie este frecventată mai mult de femei, căci ele își petrec mult timp gătind, dar asta nu înseamnă că trebuie să fie doar pe gustul lor, ci aceasta trebuie să mulțumească și bărbații, cât și copiii.