Corpuri de iluminat potrivite pentru bucătărie

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

În aproape fiecare cameră din casă, folosim mai multe tipuri de iluminare. În funcție de activitățile pe care le desfășurăm într-o încăpere, vom avea nevoie de o iluminare generală, dar și de o altă sursă de lumină specifică pentru o anumită zonă, cum ar fi un lampadar în zona de fotoliu pentru a citi oricât de târziu în noapte. O încăpere care necesită mai multe tipuri de iluminat este bucătăria.

Întâi de toate, bucătăria are nevoie de iluminare generală, adică acel tip de iluminare care emite suficientă lumină pentru a ne mișca dintr-o parte în alta. Dar bucătăria mai are nevoie și de o iluminare specifică în anumite zone, cum ar fi în zona de gătit, deasupra insulei sau în zona de luat masa.

Vestea bună este că toate aceste necesități de iluminare în bucătărie se rezolvă cu ajutorul copurilor de iluminat care sunt atât de variate în prezent. Unii preferă să realizeze iluminare generală în bucătărie cu ajutorul unei plafoniere sau panou încastrat, în timp ce alții preferă spoturile LED. Printre alte corpuri de iluminat frecvent alese pentru bucătărie se numără și lustrele, corpurile pandativ, precum și aplicele. Fiecare corp de iluminat are argumente pro și contra, așa că trebuie cântărite foarte bine.

Corpurile de iluminat încastrate

Corpurile de iluminat încastrate practic dispar în tavan și oferă o senzație de spațiu amplu și deschis. Acestea au nevoie de suficient spațiu deschis deasupra tavanului pentru a putea fi montate. În unele cazuri, grinzile de plafon limitează locurile unde se poate instala o lumină încastrată. De asemenea, instalațiile sanitare și cablarea pot interfera cu instalarea corpurilor de iluminat încastrate, mai ales dacă bucătăria se află sub o baie de la etaj.

Mai trebuie să știți că luminile încastrate nu luminează suprafețe mari, așa că veți avea nevoie de câteva corpuri de iluminat încastrate pentru a beneficia de suficientă lumină într-o bucătărie medie. Dacă în anii 1980, luminile încastrate erau o regulă în multe bucătării, în ultima perioadă, acest lucru a început să se schimbe pe măsură ce oamenii și-au dat seama că penetrarea plafonului și numărul mai mare de corpuri de iluminat necesare fac acest tip de iluminare potențial mai puțin eficient decât oricare dintre celelalte dispozitive, cum ar fi aplice LED, lustre, lumini pandativ sau candelabru.

Corpurile de iluminat de suprafață

Majoritatea corpurilor de iluminat se numesc „de suprafață” tocmai pentru că nu sunt încastrate. Aplicele LED, fie cu un bec, fie cu mai multe becuri sunt lumini de suprafață, așa că nu există nicio problemă cu integritatea tavanului sau cu ceea ce se află în spațiul de deasupra lui. Corpurile de suprafață pot, de asemenea, să lumineze o zonă extinsă, deși un dispozitiv mic cu un singur bec nu acoperă o suprafață foarte mare. Prin urmare, suprafața care necesită lumină joacă un rol important în alegerea corpurilor de iluminat potrivite pentru bucătărie.

Un alt avantaj al acestor accesorii de iluminat este că, în general, sunt mai ușor de curățat decât luminile încastrate.

Și luminile pandativ se bucură de tot mai multă apreciere, întrucât oferă mai multă lumină în zonele unde este necesară o mai bună vizibilitate.

În prezent, pentru că există o gamă atât de variată de corpuri de iluminat, majoritatea persoanelor optează pentru cel puțin două tipuri pentru a beneficia de suficientă lumină în toată bucătăria.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *