Ce utilizări poate avea OSB-ul?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Când vine vorba de OSB, multora nu le surâde deloc materialul, în timp ce pentru alții poate fi o provocare. Până la urmă, ce este OSB-ul? Se mai numește placă cu orientare ortogonală și este o alternativă mai ecologică și mai ieftină la plăcile solide de lemn sau la placaj.

OSB-ul este realizat din așchiile copacilor sau din așchiile care rămân în urma prelucrării unor bucăți voluminoase de lemn. Se formează trei straturi de așchii de lemn întrețesute, încleiate cu o rășină specială și presate la cald. Rezultă astfel o placă de lemn care poate fi utilizată pentru o varietate de scopuri. Este, într-adevăr, un material mai ecologic căci lemnul folosit provine de la resturile copacilor cu creștere rapidă, cum ar fi plopul sau aspenul.

Puteți utiliza plăci OSB ieftine pentru o varietate de proiecte, întrucât este asemănător cu placajul. Unora nu le surâde acest material pentru că nu are estetica uluitoare a unei plăci netede de lemn, care dezvăluie nodurile și trăsăturile lemnului. Este un material de compromis, ieftin, dar foarte eficient. Comparat cu placajul, OSB-ul este de multe ori mai ieftin. Pe vindem-ieftin.ro, găsiți plăci de OSB de diferite dimensiuni la cele mai bune prețuri, astfel încât să demarați rapid proiectul personal.

Haideți să vedem acum care sunt cele mai bune utilizări ale OSB-ului.

Pardoseală. Surprinzător sau nu, OSB-ul poate fi o podea incredibilă. Unii preferă gresia, alții parchetul laminat, alții parchetul din lemn masiv. Totuși, nici OSB-ul nu este de lepădat, mai ales dacă doriți să aduceți natura în locuință sub orice formă. Parchetul laminat, parchetul stratificat și parchetul din lemn masiv sunt opțiuni mult mai scumpe decât OSB-ul. Iar dacă nu doriți ca OSB-ul să fie atât de vizibil, puteți opta pentru aplicarea lui în spații mai mici, cum ar fi un atelier personal de croitorie, biroul sau locul de joacă al copiilor. Mulți preferă OSB-ul ca substrat pentru pardoseală, pentru a beneficia de caracteristicile sale la un preț mic. Oricum preferați, fie ca substrat pentru un plus de căldură și izolare fonică, fie ca podea pentru a vă bucura de efectul său natural, investiția pe care o veți face se va merita din plin. O încăpere cu pardoseală din OSB, cu tot felul de corpuri de iluminat din hârtie de orez, cu pietre decorative și cu flori din abundență va beneficia de un design foarte natural la un preț mic.

Pereți. Există multe tipuri de materiale care pot fi folosite ca pereți. Betonul, cărămida, placajul, lemnul de esență tare, rigipsul – toate sunt exemple de materiale foarte bune pentru pereți. Dar la fel este și OSB-ul. Desigur, rezistența acestor plăci poate să nu fie la fel de bună ca cea a pereților din beton sau din lemn de esență tare, dar compensează prin accesibilitatea sa din punct de vedere al prețului. Va oferi, de asemenea, un aspect mai natural în orice cameră va fi montat.

Acoperiș. Acoperișurile pot fi îmbrăcate cu multe tipuri diferite de materiale, inclusiv țiglă metalică, lemn, șindrilă sau teracotă. OSB-ul este, de asemenea, o alternativă la învelitorile pentru acoperiș. Nu trebuie să pierdeți din vedere faptul că OSB-ul este vulnerabil în fața umidității. Când este expus la umiditate excesivă, OSB-ul absoarbe apa și se umflă rapid. Totuși, sunt și tipuri de OSB destinate utilizării externe și care sunt tratate cu un material rezistent la apă.

Utilizări generale ale OSB-ului. Design-ul OSB-ului permite utilizarea în același mod ca placajul. Prin urmare, poate fi folosit pentru a construi piese de mobilier, cum ar fi mese, rafturi, dulapuri, tăblii de pat și multe altele. Spre deosebire de placaj, OSB-ul nu trebuie neapărat să fie vopsit, cu toate că cele mai îndrăznețe idei presupun vopsirea plăcilor de OSB.

Ca mască pentru cadă, ca tăblie de pat, ca mobilier de bucătărie, ca raft pentru cămară, OSB-ul este cu adevărat un material ieftin, versatil și cu sute de aplicații.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *