Urmează să te muți într-o nouă locuință? Iată cum trebuie să alegi și să aranjezi mobila

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Planificarea și aranjarea mobilierului în timpul unei mutări nu este niciodată o sarcină prea ușoară. Poate fi greu să vă obișnuiți cu spațiul noii locuințe, dar cu siguranță vă doriți să amenajați încăperi confortabile și funcționale. Prin urmare, fiți gata să rearanjați, poate chiar să scăpați de unele piese vechi de mobilier și să achiziționați altele noi care ar putea să se integreze mai bine în noul spațiu. 

Evaluarea spațiului noii locuințe

Pentru a ști ce piese de mobilier aveți nevoie și cum să le aranjați astfel încât să vă bucurați de o cameră plină de confort, estetică și funcțională, trebuie să evaluați cât mai precis spațiul. Prin urmare, dacă este cu putință, goliți întreaga locuință și eliminați totul din cameră înainte de a începe evaluarea. Cutiile, sacii, piesele de mobilier împrăștiate vor îngreuna evaluarea spațiului și vor face încăperile să pară mai mici și mai înghesuite, așa că poate fi dificil să obțineți o imagine cât mai reală a spațiului.

Mai apoi, va trebui să decideți cum anume veți folosi fiecare încăpere. Este important să vă gândiți cum anume va fi folosită, nu cum v-ați dori să fie folosită. Spuneam deja că o cameră trebuie să fie și funcțională, și confortabilă, dar și plăcută din punct de vedere estetic. De exemplu, camera de zi poate fi folosită ca o cameră de familie, unde cei mici se joacă sau toți membrii familiei se uită împreună la spectacolele de televiziune preferate. Alții doresc ca în camera de zi să își primească musafirii, să discute și să servească o cafea. Mai sunt și alte familii care, dacă au o cameră de zi spațioasă, preferă să o amenajeze în așa fel încât toți membrii familiei să se poată aduna la televizor, dar și să fie o cameră primitoare pentru oaspeți, ba chiar să includă și o zonă cochetă de luat masa. Prin urmare, felul în care doriți să utilizați o cameră dirijează modalitatea de amenajare, inclusiv aranjare a pieselor de mobilier. La aceleași aspecte ar trebui să vă gândiți și când vine vorba de amenajarea camerelor. Orice cameră poate juca un rol multiplu. De exemplu, camera copiilor poate fi loc de dormit, loc de efectuat teme, dar și loc de joacă. La fel de bine, puteți amenaja într-o cameră un dressing și un mic atelier de cusut. În cele din urmă, numeroase cupluri amenajează în dormitorul matrimonial o mică bibliotecă sau chiar un birou. În camerele cu rol multiplu, mobilierul pe care îl alegeți trebui să fie flexibil și versatil, iar covoarele, rafturile, compartimentele și paravanele pot fi folosite pentru a separa zonele. Spatele unui canapele, împreună cu o măsuță mică, formează o zonă de cameră excelentă, întrucât creează o separare puternică, dar fără să blocheze fluxul necesar în orice încăpere.

Traficul dintr-o încăpere, precum și punctul focal sunt alte aspecte de care trebuie să țineți cont. Observați ușile, ferestrele și zonele mai inaccesibile. Gândiți-vă care va fi punctul focal. Poate un șemineu, poate televizorul sau ferestrele cu vedere spre un peisaj superb. Dacă punctul focal lipsește cu desăvârșire într-o cameră, optați pentru draperii elegante, pentru lucrări de artă sau pentru o piesă de mobilier substanțială sau orice altceva care poate motiva spațiul și în jurul căruia să aranjați toate celelalte piese de mobilier.

Cum să amenajați o cameră într-o manieră echilibrată?

Echilibrul, la fel ca și simetria sunt două așa-zise reguli care guvernează amenajarea oricărei încăperi. Prin urmare, echilibrați piesele de mobilier masive cu alte obiecte mari sau cu grupuri de obiecte mai mici. Nu împingeți toată mobila în perete, ci mai degrabă încercați să utilizați mijlocul spațiului pentru a crea adâncime și interes, dar și pentru a crea zone funcționale, cum ar fi spații de conversație sau spații de lucru. Observați care este înălțimea pieselor de mobilier și încercați să creați mai multe nivele în spațiu. Dacă aveți o piesă de mobilier mai scundă și doriți un efect de alungire, așezați un tablou lung deasupra piesei de mobilier, astfel încât să creați impresia de înălțime.

Folosiți apoi culorile și modelele astfel încât orice încăpere din casă să revină la viață, să capete veselie și energie, doar că trebuie să fiți atenți să nu exagerați cu o anumită culoare sau un anumit model. Folosiți perne decorative, draperii, rame de tablouri, artă decorativă și alte obiecte distinctive care sunt de efect într-o cameră neutră. Și texturile diferite pot oferi adâncime și interes unei camere. Marmura, lemnul și metalul sunt texturi puternice, care oferă stabilitate unei încăperi, în timp ce sticla, materialele vaporoase și răchita creează o atmosferă relaxantă, proaspătă, ca de vacanță.

În cele din urmă, înainte de a amenaja o cameră, nu blocați fluxul de trafic. Optați apoi pentru serviciile unor firme care montează mobilă și aranjați mai întâi mobila înainte de a monta tablouri sau oglinzi. De asemenea, montați mai întâi piesele mari de mobilier și apoi piesele mici, cum ar fi măsuțe de cafea, scaune sau suporturi de plante. Dacă alegeți serviciile unei firme care montează mobilă, aveți grijă să lase suficient spațiu pentru a putea deschide ușile și sertarele. Dacă veți avea un televizor în cameră, este necesară o anumită distanță între ecran și locul de unde veți dori să vă uitați la televizor. De obicei, distanța dintre un televizor și un pat sau o canapea trebuie să fie de cel puțin 2 metri.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *