Care sunt cele mai bune modalități de a lumina holul de la intrare?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Holul de la intrare, numit adesea și foaier, este un punct-cheie al casei care face o primă impresie. În ceea ce privește iluminarea holului, indiferent că alegeți un corp de iluminat îndrăzneț sau poate o aplică minimalistă, puteți să fiți siguri că lumina de la intrare va stabili tonul întregii case și chiar oferă unele indicii despre amenajarea generală a locuinței.

Sunt numeroși factori care trebuie luați în considerare atunci când doriți să luminați un hol de la intrarea în casă. Spațiul  și înălțimea sunt, desigur, factorii prioritari, dar foarte mult contează și piesele de mobilier, dacă există oglinzi sau unele forme de artă, precum picturi sau tablouri. Contează și indiciile vizuale care îi determină pe vizitatori să meargă în următoarea cameră.

Într-adevăr, poate că este cazul să repetăm. Întotdeauna, iluminarea face prima impresie și adesea este foarte dependentă de stilurile arhitecturale sau de interior. Indiferent dacă un spațiu este elegant și modern versus clasic și tradițional, este importantă sursa de lumină, întrucât este un semn al ospitalității și oferă un sentiment de bun venit. Asta poate implica utilizarea unor becuri cu lumină caldă, cum ar fi lămpile cu halogen. Pe de altă parte, dacă utilizați surse de lumină cu eficiență ridicată, cum ar fi becuri cu LED sau fluorescente, este indicat să utilizați o temperatură de 2700 K.

Pentru a face cea mai bună alegere de iluminare pentru holul de la intrare, e bine de știut că nu există nicio regulă strictă care trebuie obligatoriu să fie respectată. Unele spații necesită un corp de iluminat tip pandativ, altele implică folosirea mai multor aplice, iar uneori se cuvine și folosirea unei lămpi suplimentare. Rareori, există o modalitate corectă de a rezolva multiple aspecte, dar întotdeauna trebuie să ținem cont de funcția corpului de iluminat și de estetică.

De fapt, specialiștii consideră că cele mai potrivite corpuri de iluminat pentru holuri sunt plafonierele suspendate sau aplicele de perete în stil venețian, care funcționează fantastic atât în ​​spații moderne și tradiționale, cât și în spații de tranziție. În funcție de arhitectura casei și de stilul de amenajare, se pot folosi și corpuri de iluminat vintage.

Mulți proprietari de case și apartamente se plâng că dețin un hol lung și îngust, care pare a fi dificil de iluminat, însă nu trebuie să ne gândim întotdeauna la tavan. Și pereții joacă un rol important, așa că se pot folosi aplice de perete. Dacă totuși se preferă iluminarea în tavan, atunci luminile decorative repetitive, spoturile cu LED, precum și iluminatul arhitectural încastrat sunt cele mai bune opțiuni. În schimb, dacă dețineți un hol mare, deschis, cu tavan înalt, atunci puteți fi foarte creativi și să vă jucați cu diferite tipuri de corpuri de iluminat tip pandativ pe care le puteți monta la diferite înălțimi. Iar dacă un hol de la intrare are tavanul scund, se va opta pentru un corp de iluminat care va sta aproape de tavan – nicidecum lumini pandative sau candelabre -, dar care adaugă puțin dinamism fără să atragă atenția la cât de scund este plafonul. O aplică de perete este o opțiune excelentă într-un mediu contemporan.

În situațiile în care rețeua de electricitate nu este foarte bine pusă la punct, sunt soluții creative care pot aduce lumină într-un hol altfel destul de întunecat. O opțiune ar fi optarea pentru un dispozitiv cu mai multe prize sau alegerea unui alt tip de sursă de lumină. De asemenea, luați în considerare direcția luminii – este numai în jos, numai în sus sau omni-direcțională? Imaginați-vă cum diferitele suprafețe vor primi sau nu vor primi lumină. Lămpile sunt întotdeauna opțiuni fantastice pentru a oferi puțină lumină acolo unde este absolut necesar. O pereche de lămpi așezate frumos pe o consolă sau chiar o lampă de podea sunt opțiuni grozave.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *