Casă tradițională românească

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Casa traditionala romaneasca 010

Picture 1 of 10

În zilele noastre nu prea se mai construiesc astfel de case, fiindcă toată lumea vrea o locuință cât mai modernă. Părinții noștri, bunicii și generațiile mai îndepărtate știu cum erau concepute, însă acum, mulți dintre ei nu își mai amintesc toate detaliile.

Chiar dacă aceste case erau făurite în mare parte din pământ erau foarte rezistente, unele din ele există și în prezent, datând de 100 de ani sau chiar mai mult. Majoritatea caselor de acest gen se află în zonele rurale, unde sunt înconjurate de verdeață, păduri, livezi.

Această casă a fost construită la jumătatea secolului XIX, având numai doua încăperi, acestea fiind o bucătărie și o cameră, după anul 1930 adăugându-se încă o cameră. Fundația este formată din piatră, pe jos este turnat un strat de pământ. Pereții sunt construiți din cărămidă de pământ și tavanul acoperit cu șindrila. După cum observați, totul este compus din pământ. În locul terasei pe care noi o avem acum, atunci exista prispa care era locul perfect pentru a lua masa, mai ales vara când aveai musafiri. Aerul curat de la țară și o mâncare tradițională era definiția unei zile perfecte în familie. Prispa avea balustrade din lemn, iar pe jos exista dușumea și pământ.

Această casă poate fi redecorată, însă stilul tradițional rămâne, căci putem schimba doar anumite obiecte de mobilier. De exemplu, putem păstra ferestrele, casa în sine, dar putem schimba dulapuri, mese și scaune.

Casele de acest gen nu numai că au un stil aparte datorită faptului că sunt construite de atâția ani și au o anumită arhitectură, dar sunt de asemenea și sănătoase. De ce? Cuptorul nu este poluant, mâncarea fiind mult mai sănătoasă, iar materialele din care este construită sunt mai ecologice față de cele pe care le folosim în prezent. Aceste case sunt mereu calde și primitoare, sunt casele în care au locuit părinții noștri și bunicii, sau poate încă locuiesc. De fiecare dată când intri într-o asemenea casă nu ai cum să nu te simți îmbrățișat de atmosfera de “acasă” și de armonia din familie.

Unele case pot fi acoperite cu paie și în câteva zile veți simți că păstoritul, cositul și multe alte activități sunt încă o acțiuni cotidiene și total obișnuite. Aceste tipuri de case sunt perfecte pentru persoanele ce vor o viață liniștită, departe de agitația din oraș. Este pentru oamenii care vor să se trezească dimineața și doar să se bucure de priveliște și cel mai important, liniștea. Așa veți simți cu adevărat simplitatea și fericirea pe care ne-o oferă viața.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *