Ghidul Cumpărătorului: șapă de egalizare și șapă autonivelantă

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

În momentul în care ești implicat într-o lucrare de renovare a casei, trebuie să alegi cele mai bune materiale de construcție, care să corespundă așteptărilor tale atât din punct de vedere estetic, cât și al rezistenței pe termen lung. În această categorie intră și șapele, o categorie de materiale de construcții indicate în orice locuință, deoarece de ele va depinde calitatea pardoselilor. Acestea se obțin dintr-un amestec de nisip, rășini și ciment care, în combinație cu apa, formează mortarul care se aplică pe stratul suport. Astfel, rolul șapelor este acela de a oferi un suport fără denivelări pentru gresie sau parchet, conferind stratului suport rezistență, precum și calitatea de conductor termic. În magazinele de specialitate există șapele grosiere sau de egalizare și șapele autonivelante. Află, din rândurile de mai jos, ce reprezintă fiecare categorie și ce trebuie să știi înainte să cumperi șapa potrivită.

Ce trebuie să știi înainte de alegerea șapei?

Înainte de a alege tipul potrivit de șapă pentru casa ta, trebuie să ții cont de anumite criterii, care pot influența rezultatul final al lucrării. În primul rând, trebuie să fie respectate toate cerințele de rezistență și de umiditate ale stratului suport, care sunt impuse de tipul de finisaj ce urmează să fie aplicat. Totodată, va trebui să ții cont și de grosimea maximă a stratului de șapă și de amplasamentul pardoselii, la interior sau la exterior. De asemenea, amestecurile de șapă se vor pregăti întotdeauna în funcție de specificațiile producătorilor. Nu se va depăși niciodată proporția de materiale folosite, întrucât șapa ar putea să prezinte defecte vizibile după ce se usucă.

Ce este o șapă de egalizare?

Șapa de egalizare reprezintă un strat din mortar de ciment, care se aplică direct pe stratul suport, pe folie de PVC sau pe un strat de termoizolație. Această șapă este mai puțin fină în comparație cu șapa autonivelantă și se poate aplica direct pe plăcile din beton, peste gresie sau plăci de OSB. În plus, deasupra șapelor de egalizare se poate monta și o șapă autonivelantă sau alte finisaje. Șapele de egalizare conțin o cantitate mai mică de ciment decât betonul, de aceea sunt mai puțin rezistente la compresiune. Cu toate acestea, pentru a oferi o rezistență crescută, șapele de egalizare se toarnă într-un strat cu o grosime de cel puțin 3 cm sau mai mult, în funcție de pardoseală – dacă este încălzită sau de traficul la care va fi supusă. Pentru a afla grosimea necesară a stratului, este recomandat să consulți fișa tehnică a produsului. În funcție de modul în care se toarnă peste stratul suport, șapele de egalizare pot fi de mai multe tipuri: flotante, aderente și încălzite. Șapele flotante sunt separate de stratul suport printr-o folie PVC, rolul său fiind acela de protecție. Grosimea minimă în care trebuie să fie aplicate șapele flotante este de cel puțin 45 mm. Șapele încălzite sunt folosite atunci când vrei să instalezi încălzire în pardoseală, prin țevi, șapa fiind armată cu o plasă sudată. Acestea sunt flexibile și pot permite preluarea diferențelor de temperatură. În ultimul rând, șapele aderente se aplică peste beton sau un alt strat suport existent, precum gresia. Întotdeauna înainte de montarea acestui tip de șapă se va folosi o amorsă de aderență.

Ce este o șapă autonivelantă?

Șapa autonivelantă reprezintă mortarul special uscat, sub formă de pulbere, care este alcătuită din ciment sau ipsos, nisipuri fine, aditivi și adaosuri minerale care, în amestec cu apa, vor forma o masă de nivelare ușor de manevrat. Acest tip de șapă este un strat necesar atunci când plachezi pardoseala cu piatră naturală și are rolul de a corecta problemele de neplaneitate, a denivelărilor locale sau generale ale suprafețelor din beton, precum și la betoanele de pardoseală. Șapa autonivelantă se folosește atât la interior, cât și la exterior, la clădiri, hale, parcări sau alei, pentru a corecta stratul suport peste care urmează să se aplice finisajele de pardoseală. De îndată ce a fost aplicată, peste șapa autonivelantă pe care o poți găsi pe https://mathaus.ro/c/sape/145 se poate monta nu doar piatră naturală, ci și gresie, parchet, mochetă sau plăci din PVC. Înainte de aplicarea acestei șape, este nevoie și de amorsare sau grunduire a stratului suport, cu rolul de a spori aderența șapei. Aplicarea stratului de grund se poate realiza fie cu trafaletul, fie cu peria sau bidineaua, urmărind instrucțiunile producătorului.

Sfaturi de lucru cu șapa autonivelantă

Pentru a lucra eficient cu șapa autonivelantă, betonul din stratul suport trebuie să fie compact și să nu prezinte nicio crăpătură sau fisură. Dacă stratul suport nu prezintă aceste condiții, trebuie să consulți imediat un specialist, pentru a reuși să remediezi defectele de orice natură: goluri, crăpături sau fisuri. Acest suport trebuie să fie foarte rezistent, uscat și curat, fiind îndepărtate orice posibile pete de ulei sau de grăsime. Dacă suprafața stratului suport este prea netedă, trebuie făcută mai zgrunțuroasă, prin frecarea sa cu materiale abrazive, pentru a realiza o priză bună între șapa autonivelantă și stratul suport. Pentru a lucra cu șapa autonivelantă, apa curată și în cantitatea necesară se pune într-un vas curat, peste care se adaugă pulberea din sac. Ulterior, cu ajutorul unui mixer electric, se va amesteca până se obține o pastă omogenă. Se recomandă respectarea strictă a cantității de apă înscrisă pe ambalaj, deoarece orice abatere poate duce la fisurarea șapelor autonivelante. După obținerea pastei, aceasta se lasă în vas timp de aproximativ 10 minute, după care se reamestecă. Combinația formată se toarnă din găleată pe suprafață suport, într-un start cu grosimea indicată pe ambalaj. Pentru a întinde șapa, se folosește un trafalet cu țepi sau o greblă iar pentru suprafețe mai mari, se pot folosi și diverse utilaje mecanice.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *