Lucrurile de bază pe care trebuie să le știi despre iluminarea interioară

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Poate că ați achiziționat cele mai scumpe draperii sau cele mai sofisticate piese de mobilier. Sau poate v-ați chinuit să creați o galerie de artă pe peretele din living sau un colț superb cu tot felul de amintiri din vacanță. Și totuși, când se apropie seara, parcă nu simțiți că locuința ar fi atât de primitoare sau atât de cochetă pe cât v-ați dorit-o. Nici nu mai știți ce anume să adăugați sau să scoateți din decor. Poate că o floare ar fi potrivită și poate că acea măsuță de cafea este în plus. Nu, cel mai probabil nu trebuie să mai modificați nimic.

Motivul pentru care locuința nu pare a fi prea primitoare, confortabilă sau luxoasă are de-a face cu lumina. Câtă atenție ați acordat iluminării? Sunt foarte multe persoane care neglijează aspectul iluminării, gândindu-se că o lustră și câteva becuri sunt suficiente în fiecare încăpere. Adevărul este că tocmai corpurile de iluminat pun în valoare amenajarea, creează acel sentiment de lux sau de „casă primitoare”, scot în evidență anumite obiecte sau accesorii de care poate că sunteți foarte atașat și, desigur, vă ajută să vă rezolvați sarcinile de zi cu zi.

Prin urmare, renunțați complet și definitiv la ideea că un singur corp de iluminat care oferă o lumină puternică este suficient pentru fiecare cameră. Pentru a lumina locuința în mod corespunzător, trebuie să acordați atenție celor trei tipuri de iluminat, și anume iluminare generală, iluminare punctuală care să vă ajute să rezolvați anumite lucruri cum ar fi gătit, citit, proiecte la calculator și iluminare de accent care are rolul de a scoate în evidență un perete, un obiect, un tablou, o bibliotecă sau alt lucru ori parte din casă.

Iluminarea generală – principalul tip de iluminare

Iluminatul ambiental se numește și iluminare generală și este cel mai de bază dintre cele trei tipuri de iluminat. Pe timp de zi, este lumina naturală care pătrunde prin ferestre, iar seara este corpul de iluminat care înlocuiește lumina naturală. Printre corpurile de iluminat care asigură iluminatul ambiental se numără lustrele, aplicele, candelabrele și plafonierele. Numeroase tipuri de corpuri de iluminat care îndeplinesc funcția de iluminare generală le puteți găsi la Fslled, unde beneficiați și de prețuri accesibile, precum și de o serie de alte produse care vă vin în ajutor atunci când planificați iluminarea locuinței.

În general, majoritatea oamenilor se ocupă doar de iluminarea ambientală, fără să țină cont și de celelalte tipuri de iluminare. Însă, lumina ambientală este doar baza, așa că va trebui să adăugați celelalte două tipuri de iluminat. În funcție de felul în care utilizați o anumită încăpere, pentru iluminarea de bază va trebui să alegeți o lumină caldă sau o lumină rece. De exemplu, dacă obișnuiți ca în living să rezolvați tot felul de sarcini chiar și după lăsarea serii, veți dori o lumină rece care să vă ajute să vă concentrați la efectuarea sarcinilor. Pe de altă parte, dacă folosiți dormitorul doar pentru a dormi, optați pentru o lumină caldă care vă introduce ușor într-o stare de relaxare.

Iluminatul punctual – ce-al doilea doilea tip de iluminat

Iluminatul punctual se referă la tipul de lumină care vă ajută să îndepliniți unele sarcini, cum ar fi să citiți, să învățați, să gătiți, să vă aplicați machiajul și multe altele. Lămpile de birou, veiozele, lampadarele, pendulul, spoturile incastrabile, benzile cu LED, precum și luminile de podea sunt toate opțiuni de iluminare punctuală.

Pentru a achiziționa corpurile de iluminat corespunzătoare, gândiți-vă ce rol are fiecare încăpere din casă și ce activități veți desfășura în acea încăpere.

Iluminarea de accent – cel de-al treilea tip de iluminat

Pe lângă faptul că reușește să creeze o atmosferă intimă și influențează starea de spirit, iluminarea de accent este folosită pentru a evidenția anumite trăsături arhitecturale sau obiecte importante și pentru distrage atenția de la lucrurile sau locurile din casă care nu sunt la fel de plăcute. Deși iluminatul de accent are capacitatea de a ascunde anume greșeli de amenajare, este cel mai neglijat dintre cele trei tipuri de iluminat.

Proiectoarele cu LED, proiectoarele pe șină, luminile direcționate, aplicele de perete, spoturile incastrabile sunt doar câteva exemple de corpuri de iluminat de accent. Când planificați iluminarea de accent, întrebați-vă ce atmosferă doriți să creați în acea încăpere și ce elemente doriți să evidențiați sau să ascundeți.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *