Cum să alegi cea mai potrivită masă pentru cerințele tale?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Masa este una dintre acele piese de mobilier indispensabile într-o locuință, așa că indiferent că dispuneți de un dining room, de o bucătărie spațioasă sau de concept deschis, o masă perfectă este acea masă care se potrivește și în spațiul pe care îl aveți la dispoziție, dar oferă totodată și numărul necesar de locuri.

Dimensiunea mesei trebuie calculată în așa fel încât să se potrivească cu spațiul unde doriți să o amplasați, iar invitații să poată să își tragă înapoi scaunele și să circule în jurul mesei fără probleme. Ideal ar fi ca între masă și perete să existe o distanță de cel puțin 80 de centimetri, iar între masă și ușa principală de acces să existe un metru distanță. Așa, invitații la masă pot să se retragă și să circule fără probleme, fără a se simți blocați și fără să deranjeze pe nimeni atunci când vor să se ridice de la masă. Lățimea mesei este și ea importantă, așa că masa ar trebui să aibă cel puțin 60 de centimetri lățime, 75 de centimetri dacă vorbim despre o masă de 6 persoane, dar nu mai mult de un metru lățime. În ceea ce privește capacitatea numărului de locuri, o masă poate acomoda de la două până la aproximativ 16 persoane. Ca o regulă generală, fiecare loc la masă are nevoie de un spațiu de 50 de centimetri. Desigur, dacă optați pentru banchete, canapele sau bănci în loc de scaune, puteți să mai obțineți încă un loc la masă.

Dintotdeauna, mesele extensibile au fost opțiuni foarte populare. Încă din cele mai vechi timpuri, masa cu lungime reglabilă a fost o piesă de mobilier foarte apreciată. În general, mesele extensibile oferă flexibilitatea de a acomoda mai mulți invitați, atunci când apare ocazia. De asemenea, astfel de mese cu foi extensibile sunt potrivite pentru spații mici.

Înălțimea mesei este un alt criteriu important de care trebuie să țineți cont. O masă standard are o înălțime de aproximativ 60-70 de centimetri, dar pentru spații mai înguste sunt foarte potrivite și mesele cu o înălțime de aproximativ 80 de centimetri care se potrivesc foarte bine cu scaunele de bar. Dacă achiziționați separat o masă și planificați să folosiți o masă nouă cu scaunele existente, verificați întotdeauna spațiul dintre masa nouă și scaunul vechi. În mod ideal, trebuie să lăsați un spațiu vertical de 15 centimetri între scaun și masă.

Ajungem acum și la cel mai evident aspect al unei mese, și anume forma sa. Oare ce formă este cea mai potrivită? Desigur că trebuie să țineți cont și de preferințele personale, dar în general mai existe și alte criterii pe care trebuie să le aveți în vedere atunci când achiziționați o masă, precum numărul necesar de locuri și forma spațiului unde doriți să amplasați masa. Veți descoperi că anumite forme de mese sunt mai potrivite în anumite condiții, iar când forma mesei se potrivește cu spațiul unde este amplasată, practic creați un flux care face ca întreg spațiul să arate și să funcționeze mai bine.

Mesele dreptunghiulare sunt, probabil, cele mai populare, întrucât cele mai multe zone de luat masa sunt tot dreptunghiulare. O masă de bucătărie dreptunghiulară este, de asemenea, ideală pentru a acomoda mai mult de patru persoane, iar dacă optați pentru o masă dreptunghiulară extensibilă, nu veți întâmpina niciun obstacol dacă apar invitați neașteptați la cină.

O masă pătrată arată cel mai bine într-o cameră cu formă pătrată. O astfel de masă este o soluție foarte bună dacă, de obicei, nu sunt prea mulți invitați la cină. La rândul său, o masă pătrată extensibilă este minunată dacă ocazional aveți mai mulți oaspeți. Două mese pătrate pot fi grupate pentru a crea o zonă de luat masa la ocazii speciale. În general, o masă pătrată oferă intimitate și reprezintă o soluție satisfăcătoare dacă aveți nevoie de un număr mic de locuri. Dacă la masă sunt frecvent două sau trei persoane, o masă mare sau o masă dreptunghiulară poate face ca spațiul să pară rece.

Masa pătrată nu este singura soluție pentru o cameră mai mică sau în formă de pătrat. O masă rotundă este o altă posibilitate și poate fi cea mai bună alegere pentru reuniuni restrânse, deoarece toată lumea vede pe toată lumea, iar conversațiile curg mai ușor. Totuși, o masă rotundă mare are nevoie de suficient spațiu, iar majoritatea zonelor de luat masa nu sunt suficient de spațioase pentru a găzdui o masă mare rotundă. Din nou, dacă îndrăgiți această formă, puteți opta pentru o masă rotundă extensibilă.

La rândul său, o masă ovală este foarte asemănătoare cu cea dreptunghiulară în toate atributele sale. Din punct de vedere vizual, pare că ocupă mai puțin loc datorită colțurilor rotunjite. Optați pentru o masă ovală dacă aveți la dispoziție o cameră mai îngustă sau mai mică, dar aveți totuși nevoie de un număr mai mare de locuri.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *