6 sfaturi practice pentru cultivarea cerealelor

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Agricultura românească se axează în mod special pe cultivarea cerealelor, care acoperă două treimi din totalul suprafeței agricole. Beneficiind și de o climă favorabilă dezvoltări acestor culturi, România și-a câștigat un loc în topul primilor 10 exportatori de cereale din întreaga lume.

Prin urmare, înființarea unei culturi de cereale reprezintă o investiție profitabilă, însă mai întâi trebuie să cunoști bine care sunt etapele și pașii de urmat, pentru a obține o recoltă bogată. Îți prezentăm în cele ce urmează câteva dintre cele mai importante sfaturi pe care fermierii cu experiență ni le-au împărtășit, pentru a-i ajuta pe cei aflați la început de drum.

1. Folosește doar semințe din recolta anului respectiv

Calitatea semințelor este esențială pentru orice cultură de cereale, de aceea trebuie să folosești semințe obținute din surse autorizate, care îți pot garanta calitatea lor. Semințele trebuie să fie din recolta anului respectiv, să fie certificate și tratate și să aibă puritatea și germinația cea mai mare.

2. Pregătește din timp cultura

Avantajul în cazul cerealelor este că semințele pot fi plantate și la temperaturi mai scăzute. De aceea, culturile de primăvară pot fi înființate în prima parte a lunii martie, însă pregătirile trebuie începute mai devreme. Astfel, terenul pentru înființarea culturii se va alege din toamnă, după o testare a solului, pentru a te asigura că acesta este propice pentru dezvoltarea semințelor pe care le vei planta.

3. Respectă rotația culturilor

O regulă de bază pe care trebuie să o respecte orice fermier este rotația culturilor. Asta înseamnă că nu trebuie să cultivi două sezoane la rând aceleași cereale pe aceeași suprafață de teren. Măsura este recomandată pentru a preveni apariția unor boli sau dăunători rămași în sol de la cultura anterioară. Orice dăunător este legat de o plantă gazdă, iar dacă în sezonul următor înființezi o altă cultură pe terenul respectiv, aceasta nu va fi afectată.

4. Aplică tratamentele fitosanitare recomandate

Chiar dacă respecți regula rotației culturilor, asta nu înseamnă că vei fi complet ferit de problemele create de dăunători. Pentru a preveni distrugerea recoltei este necesar să aplici și tratamentele fitosanitare recomandate pentru fiecare tip de cultură. Tratamentele se fac cu insecticid pentru dăunătorii la culturi și cu diferite soluții pentru prevenirea sau tratarea anumitor boli, după un calendar specific pentru fiecare cultură.

5. Nu amâna semănatul grâului de toamnă

Perioada optimă pentru semănatul grâului de toamnă este între 1 octombrie și 30 noiembrie, întrucât semințele trebuie să vegeteze 40-50 de zile, la temperaturi de cel puțin 5 grade Celsius. La intrarea în iarnă, grâul de toamnă trebuie să aibă 3-4 frunze și 1-2 frați.

Semănarea în perioada optimă este esențială, întrucât întârzierea poate genera pierderi ale recoltei de până la 30-50 de kilograme la hectar, care pot ajunge și la 60-100 de kilograme la hectar, dacă semănatul se amână și mai mult. În plus, culturile semănate târziu au rezistență scăzută la iernare și vor face foarte greu față secetei, pentru că nu și-au parcurs procesul de călire

6. Seamănă orzului și grâul în paralel cu fertilizarea de pornire

În cazul grâului și orzului, plantarea semințelor se face concomitent cu fertilizarea de pornire a culturii. Pentru orz, se seamănă 450-500 de semințe pe metru pătrat, iar pentru grâu, 450-550 de semințe pe metrul pătrat. De asemenea, adâncimea trebuie să fie de 2-3 centimetri pentru semințele de orz și 4-6 centimetri pentru grâu. Pentru un hectar semănat cu orz vei avea nevoie de 160-200 de kilograme, în timp ce pentru grâu sunt necesare 200-220 de kilograme de semințe la hectar.

Indiferent de cultură, semănatul se face în parcele mari, comasate, însă trebuie să ai grijă să lași între ele spații pe care să se poată deplasa ulterior utilajele care vor efectua fertilizări și tratamente fitosanitare.

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/agricultur%C4%83-orz-cereale-nori-2549245/

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *