Aspecte de care trebuie să ții cont atunci când planifici iluminarea în casa ta

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Ar putea părea simplu să alegi o plafonieră suspendată decorativă sau o lampă de masă care se potrivește cu restul amenajării. Totuși, e bine să știi că nu e chiar o sarcină rapidă și ușoară să alegi corpuri de iluminat arhitecturale și funcționale. Însă, tocmai acesta este iluminatul pe care designerii profesioniști în consideră ideal pentru a face locuința mai funcțională, mai confortabilă și, cu siguranță, mai frumoasă.

Bineînțeles, oricât ar fi de dificil asta nu înseamnă că este imposibil. Trebuie doar să știi unele informații precise și poate chiar unele trucuri de iluminare. În primul rând, ar trebui să te întrebi cum vei folosi fiecare încăpere. Viața de familie, timpul personal, teme sau sarcini profesionale, distracție și alte activități din viața reală necesită diferite tipuri de iluminat. De asemenea, ia în considerare diferitele zone ale camerei. Lumina deasupra unei mese sau a unui blat este aproape întotdeauna necesară. Dacă îți place să citești pe canapea, amplasează o lumină potrivită chiar în acel loc. Promovează o stare de bine chiar și în baie, cu un dispozitiv decorativ cu LED.

Mai apoi, întreabă-te ce rol trebuie să îndeplinească un anumit corp de iluminat. În general, există trei tipuri de bază de iluminat, și anume iluminatul general, iluminatul ambiental și iluminatul specific. Un plan de iluminare bun este o combinație a acestor trei tipuri de iluminare. Iluminarea generală oferită de candelabre, de plafoniere suspendate sau de alte corpuri de iluminat ar trebui să fie completată cu o formă de iluminare care să te ajute să îndeplinești sarcini specifice, cum ar fi o plafonieră suspendată asupra insulei din bucătărie, o bandă cu Led sub dulapul din living sau o lampă cu LED de dimensiuni reduse pe un birou.

Gândește-te și de cât de multă lumină ai nevoie. Astăzi, LED-urile de ultimă generație folosesc mai puțină energie pentru a produce aceeași cantitate de lumină ca și lămpile incandescente. Cu becuri incandescente, luminozitatea a fost măsurată în watts. Acum, luminozitatea LED-ului este măsurată în lumeni. De câți lumeni ai avea nevoie în zona unde gătești în bucătărie sau pentru o întreagă cameră? În urma unor măsurători precise, se pare că o zonă de locuit de 10 x 10 metri necesită 200 de lumeni (20 lumeni x 100 de metri pătrați).

Culoarea este un alt aspect de care trebuie să ții cont. Lumina într-o culoare potrivită aduce toată casa la viață. În lumina potrivită, țesăturile, covoarele și toate suprafețele ies în evidență, în timp ce o lumină neplăcută va aplatiza chiar și culorile vibrante sau va face ca toate celelalte culori să pară reci. Este important să alegi temperaturile de culoare potrivite situațiilor specifice. Când vine vorba de culoare, există două măsurători-cheie, și anume grade Kelvin și Indexul de redare a culorilor (CRI). Ambele încep cu conceptul de lumină naturală, care poate fi strălucitoare și caldă. Becurile incandescente aveau această căldură familiară, care este de asemenea realizabilă cu LED-uri cu eficiență energetică și durabilă. Gradele Kelvin măsoară căldura (lumina galbenă) a luminii. Sursele de lumină sunt disponibile într-o gamă de temperaturi de culoare măsurate în grade Kelvin (K). Un număr mai mare pe scara Kelvin, înseamnă că lumina este mai albă, în ​​timp ce un număr mai mic de Kelvin, înseamnă că lumina este mai galbenă. Lumina zilei, de exemplu, este de 5000K. O temperatură de 2700 K este considerată albă și caldă. Majoritatea designerilor recomandă între 2700K și 3500K pentru camere de zi și dormitoare. Pentru bucătării și băi, mulți optează pentru temperaturi mai scăzute, mai luminoase, de la 4000K la 4500K. Indicele CRI se referă la capacitatea luminii de a reda în mod fidel culoare. Lumina de zi are un CRI de 100. Sursele de lumină incandescentă aveau, de asemenea, 100 CRI. Cele mai noi surse de lumini LED sunt 90 CRI, așa că  oferă o reproducere naturală optimă a culorilor.

Elementele de iluminat de înaltă performanță cu surse de lumină LED integrate au caracteristici și avantaje care nu erau posibile cu surse de lumină incandescentă. Mai eficiente din punct de vedere energetic și mai durabile decât becurile incandescente, LED-urile sunt mici și funcționează pe o perioadă îndelungată, aceștia fiind doi factori importanți care afectează designul de iluminat de generație următoare.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *