Cum menții o temperatură plăcută în apartament vara? 5 sfaturi utile și simple

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Pe timp de vară, temperatura din casă poate deveni insuportabilă. Orice ai face, pare că nu există soluții pentru a scădea numărul de grade Celsius din locuință, atât timp cât nu ai sau nu dorești să pornești aparatul de aer condiționat.

Totuși, chiar și fără aer condiționat, ai la îndemână câteva trucuri mai simple decât te-ai aștepta. Pune-le în practică și te vor ajuta să creezi o atmosferă plăcută acasă, indiferent cât de cald este afară.

1. Folosește lenjerie din bumbac și schimbă des așternuturile

Schimbarea cearceafurilor și a fețelor de pernă împrospătează camera instantaneu, dar te ajută și să menții o temperatură mai joasă în cameră. Știi prea bine senzația plăcută pe care o ai când te așezi într-un pat cu așternuturi reci, proaspete și plăcute la atingere.

Pentru a avea un somn odihnitor într-un dormitor răcoros, folosește întotdeauna așternuturi din bumbac. Materialul natural împiedică acumularea căldurii, menține pielea uscată și te ajută să eviți alergiile și iritațiile.

De asemenea, dacă ai perne umplute cu puf de gâscă sau pene, este timpul să le înlocuiești cu o variantă mai răcoroasă. Folosește perne din spumă sau umplute cu materiale sintetice. Acestea rețin mai puțină căldură și te ajută să dormi liniștit.

2. Investește în draperii opace

Un studiu arată că până la 30% din căldura nedorită pătrunde în casă prin ferestre, chiar dacă acestea sunt închise. Astfel, dacă ai geamuri mari, este indicat să tragi jaluzelele pe timpul zilei sau, și mai bine, să investești într-un set de draperii opace.

Acestea din urmă reprezintă cea mai eficientă soluție pentru a bloca lumina soarelui, chiar și în cele mai călduroase zile de vară. Poți găsi online draperii groase, din materiale de calitate. Poți alege orice culoare dorești, însă ai grijă ca draperiile să fie lungi și să acopere toată suprafața ferestrelor.

3. Deschide geamurile noaptea și închide-le ziua

Dacă nu ai sau nu dorești să folosești aerul condiționat, poți folosi acest truc eficient. Înainte de a te culca, rabatează geamul sau lasă fereastra complet deschisă, pentru a profita de aerul ceva mai rece decât în timpul zilei.

Dacă nu poți dormi din cauza căldurii excesive, poți să creezi o briză răcoroasă lăsând ușa dormitorului deschisă și geamul rabatat. Nu uita ca dimineața să închizi geamurile și să tragi perdelele și draperiile!

4. Folosește aparatele electrocasnice cât mai eficient

Mașina de spălat rufe, mașina de spălat vase, aragazul și cuptorul – toate creează un plus de căldură în casa ta, iar vara chiar nu îți dorești acest lucru.

De aceea, dacă vrei să îți păstrezi locuința cât mai răcoroasă, încearcă să folosești electrocasnicele cât mai puțin posibil. Pornește mașina de spălat seara și încarc-o la maximum, în loc să speli aceeași cantitate de haine în mai multe ture.

Apoi, dacă ai de spălat doar câteva linguri și farfurii, curăță-le manual și nu porni mașina automată. Cât despre gătit, e simplu: rezumă-te la salate reci, legume sau carne pe grătar și preparate care țin aragazul pornit cât mai puțin. Dacă ai poftă de ceva dulce, optează pentru o salată de fructe și lasă coacerea prăjiturilor pentru sezonul rece!

5. Concentrează-te pe temperatura corpului tău

Dacă ai luat toate măsurile de mai sus și încă îți este cald, concentrează-te asupra propriului tău corp. Este posibil să faci anumite lucruri care să amplifice senzația de căldură excesivă.

De exemplu, dacă hainele tale de casă sunt strâmte sau confecționate din materiale sintetice, te vei simți tot timpul inconfortabil. Poartă, în schimb, pantaloni cât mai lejeri, din bumbac, și tricouri sau maiouri largi.

Nu în ultimul rând, încearcă să îți miști corpul în primele ore ale dimineții, apoi să stai cât mai relaxat posibil. Hrănește-te corespunzător, evită alimentele picante și bea apă cât mai des.

Sursa poza: Vivre

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *