Cum putem folosi cărămida în amenajările interioare?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Cărămida este unul dintre cele mai calitative materiale pentru locuințe, întrucât asigură rezistență la foc și garantează facturi mici. Cu toate acestea, este limitată, de obicei, la exterior și, în interior, doar în construcția șemineului. De fapt, pentru a rezista la căldura unui incendiu, cărămida este cel mai potrivit material cu care puteți îmbrăca pereții din jurul șemineului.

Indiferent dacă dețineți sau nu un șemineu, cărămida este un material atât de estetic și cu atâtea calități, încât ar trebui introdusă cu măiestrie și în amenajările interioare. Cărămizile nu sunt tocmai materiale de construcții ieftine, dar având în vedere proprietățile și frumusețea lor, se merită pe deplin investiția. În funcție de stilul casei dumneavoastră, în jurul șemineului poate fi îmbrăcată o mică suprafață în cărămizi, și așa veți scăpa cu un cost mai acceptabil. Dincolo de șemineu, dacă aveți o casă în stil contemporan sau un hol de mari dimensiuni, cărămida poate fi deosebit de estetică, mai ales dacă o asociați cu unele corpuri de iluminat corepunzătoare.

Chiar dacă veți opta pentru o cărămidă închisă la culoare care oferă o notă dramatică amenajării sau poate că veți alege un model de cărămidă cu un anumit caracter rustic, culoarea cărămizii pe care o veți alege trebuie să funcționeze foarte bine cu schema de culori a încăperii.

Argila care ia parte la fabricarea cărămizii va determina culoarea produsului final. Diferitele compoziții minerale răspund diferit la ardere, producând nuanțe care variază de la galben închis la galben deschis și de la somon-roz până la roșu-maro închis. În cazul în care în timpul arderii sunt adăugate nisip și calcar, acestea vor afecta culoarea și textura finală.

Pentru a integra cărămida în amenajarea interioară a unei încăperi, mai întâi trebuie să decideți dacă doriți ca peretele îmbrăcat în cărămidă să fie un punct de interes sau dacă, dimpotrivă, doriți să reduceți accentul puternic pe care îl aduce cărămida. În funcție de această opțiune, veți alege și nuanța potrivită de cărămidă. De asemenea, dacă nu vă puteți închipui un living fără o cărămidă într-o culoare pe care nu o găsiți niciunde, atunci aveți la dispoziție posibilitatea de a vopsi cărămida.

Tratați culoarea cărămizii ca și cum ar fi un material textil, un covor sau o vopsea și utilizați schema clasică de culori pentru a obține, într-un final, o amenajare cu nuanțe armonioase. Cărămida în nuanțe de roz, somon sau roșu deschis va arăta superb cu nuanțe palide de galben, cu nuanțe reci de verde sau cu albul-unt. Cărămida de culoare galbenă sau în nuanțe de ocru se va combina frumos cu neutre, cum ar fi gri, gri închis sau maro cald.

Cu cât contrastul dintre culoarea cărămizii și culoarea suprafețelor adiacente este mai mare, cu atât veți atrage atenția asupra cărămizii. De asemenea, încorporați nuanțele cărămizilor și în alte părți ale încăperii, pentru a vă bucura de o amenajare cât mai armonioasă și uniformă. 

În loc să contracarați efectul dominant al cărămizilor închise la culoarea prin vopsirea pereților adiacenți într-o culoare mai deschisă – care ar contrasta și ar accentua cărămida și mai mult – alegeți mai degrabă o nuanță neutră care se află în aceeași zonă de ton ca și cărămida. Astfel, veți reuși să integrați mult mai bine cărămida în încăpere, obținând o amenajare plăcută și armonioasă.

În schimb, dacă pereții sunt cel mai întunecat element dintr-o cameră, spațiul se poate simți opresiv, iar pentru a preveni acest lucru, ar trebui să includeți un element mai închis.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *