Cum să descifrezi contractele comerciale în timpul crizei – două aspecte contractuale pe care e bine să le știi

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Din cauza focarului Covid-19, un număr mare de evenimente tradiționale de primăvară-vară au fost amânate sau direct anulate, asta implicând nunți, vacanțe, dar și tabere de vară, sejururi și concedii. Prin urmare, consumatorii se întreabă dacă există posibilitatea de a primi rambursări complete sau parțiale pentru bunurile și serviciile pe care le-au achitat. Pe de altă parte, trebuie avute în vedere și milioanele de persoane care au solicitat șomajul.

La polul opus, întreprinderile fac eforturi uriașe pentru a efectua plăți proprii, inclusiv să își ajute angajații să supraviețuiască financiar. Mai sunt și foarte multe întreprinderi mici care încearcă să rămână pe linia de plutire și să rezolve problema plăților către clienți. Cel mai probabil, consumatorii nu sunt familiarizați cu argumentele de drept comun care sunt aplicate contractelor.

Pentru că în continuare trăim vremuri incerte, este recomandat să ne familiarizăm cu două astfel de doctrine care ar putea juca un rol-cheie atunci când încercăm să ne recuperăm banii. Este vorba despre forța majoră și frustrarea scopului contractului.

Forța majoră. Forța majoră sau force majeure este un termen francez care s-ar traduce prin „forță superioară”. Cunoscută în vremurile îndepărtate și ca „actul lui Dumnezeu”, această clauză scuză îndeplinirea obligațiilor contractuale de către o parte, dacă evenimentele dincolo de controlul lor rezonabil fac imposibilă executarea. Clauzele de forță majoră sunt tipice în contractele comerciale, dar domeniul lor de aplicare variază foarte mult. De exemplu, clauza poate include atacuri teroriste, incendii, tornade, chiar greve, dar poate să nu menționeze în mod specific pandemiile. Unele clauze pot solicita rambursări complete sau un anumit procent din rambursare dacă îndeplinirea obligațiilor este imposibilă. Un exemplu standard de contract care conține o clauză de forță majoră relevantă pentru această criză este un contract pentru închirierea unui local pentru nuntă. Dacă există o forță majoră, atunci ambele părți sunt protejate de circumstanțele neprevăzute.

Frustrarea scopului contractului. Deși forța majoră este o clauză tipică în majoritatea contractelor, atunci când miza financiară nu este la fel de mare, mai aplicabilă consumatorului este doctrina cunoscută sub denumirea de frustrarea scopului contractului. În cadrul acestei clauze fiecare parte recunoaște că există un contract și că executarea poate fi încă posibilă, însă motivul fundamental al existenței contractului – sau baza negocierii – este frustrat de un eveniment neanticipat. De exemplu, putem presupune că ați semnat un contract pe durata verii și ați plătit un depozit sau chiar integral. Dacă vi se interzice utilizarea perioadei temporale din cauza ordinelor de blocare publice emise de guvern pe fundalul virsului, atunci s-ar putea susține că întreaga valoare a contractului este substanțial diminuată astfel încât se poate ajunge la concluzia că că nu s-a încheiat niciodată un contract. Ați putea solicita o rambursare completă a depozitului, pe baza faptului că ambele părți ar trebui să fie scutite de toate obligațiile din contract.

După ce vă familiarizați cu acești termeni, încercați să studiați cu atenție ce anume prevede contractul, precum și termenii și condițiile acestuia. Apoi, clarificați ce anume doriți, și anume să ieșiți din contract, să profitați totuși de el la o dată ulterioară sau să vi se restituiască tot ceea ce ați plătit. Ați putea, de asemenea, să efectuați anume cercetări. De exemplu, dacă doriți să vă recuperați banii de la o companie aeriană, puteți să accesați site-ul lor web și să analizați politicile lor de rambursare. Deoarece atât de multe companii și consumatori se confruntă cu consecințele acestei crize, este important să găsim informații utile. Dacă sunteți de părere că aveți în față un contract confuz și faptele nu sunt clare, atunci ar trebui să luați în considerare experiența unui birou de avocatură. Ajutorul avocatului este de preferat și dacă contractul nu prezintă niciunul dintre aceste clauze sau dacă nu știți ce strategie să adoptați.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *