Cum să sudezi în siguranță? 12 pași obligatorii

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Sudura este o procedură ce solicită răbdare, atenție, pregătire și experiență de lucru. Dacă îți place să meșterești prin gospodărie, să repari sau să confecționezi diferite obiecte, trebuie să investești în echipamentele potrivite și să respecți o serie de etape care  te vor ajuta să transformi orice activitate într-un succes. Pe piață găsești aparat de sudură de la 330 de lei, însă este esențial să înțelegi cum funcționează și să îți construiești o bază solidă de cunoștințe legate de procesul de sudură. Înainte de toate, siguranța este cea mai importantă, deoarece vorbim despre o procedură complexă, ce implică acțiuni riscante.

Dacă îți dorești să înveți să sudezi în condiții de maximă siguranță, te invităm să descoperi mai departe 12 pași obligatorii pe care trebuie să-i urmezi:

1. Citește manualul de utilizare a aparatului

Broșura de operare a aparatului de sudură include informații precise cu privire la siguranță și protecție, precum și detalii referitoare la potențialul dispozitivului. Este esențial ca înainte de a demara procedura de sudură să te familiarizezi cu aparatul.

2. Poartă un echipament adecvat

Pentru a suda în siguranță, este important ca nicio parte a corpului să nu fie expusă la razele ultraviolete și infraroșii. Mai mult, scânteile produse pot ajunge în buzunarele deschise, manșetele pantalonilor sau prin părțile unei cămăși care nu este complet închisă. De aceea, trebuie să porți doar îmbrăcăminte rezistentă la căldură și scântei, total închisă, ca de exemplu pantaloni denim și o jachetă groasă, de sudură.

3. Folosește încălțăminte protectoare

Deoarece este dificil de observat atunci când scânteile din sudură ajung către picioare și nu te poți feri ușor, este indicat să folosești încălțăminte înaltă, din piele sau alt material rezistent. În niciun caz nu sunt recomandați pantofii de tenis, din pânză, sandalele sau papucii decupați, pentru că riști să te alegi cu arsuri la membrele inferioare. Pantalonii trebuie să acopere încălțămintea – asigură-te că picioarele sunt în totalitate acoperite.

4. Optează pentru mănuși rezistente la scântei și căldură

Mănușile pentru protecție sunt, de asemenea, importante pentru procesul de sudură. Chiar dacă efectuezi această activitate în anotimpul cald sau consideri că aceste produse te incomodează, trebuie să știi că mâinile pot suferi arsuri. De aceea, este necesar să le protejezi cu mănuși speciale, confecționate din piele de porc sau de vită.

5. Ridică materialele sudate cu un clește izolat

Reține faptul că mănușile nu sunt de ajuns pentru a muta materialul sau consumabilele aparatului de sudură. Este recomandat un clește izolat pentru a evita arsurile care ar putea să apară în urma interacțiunii cu articolele încinse.

6. Sudează în spații bine aerisite

În timpul procesului de sudură există emanații de vapori și gaze periculoase, astfel că este indicat să efectuezi această activitate în spații bine ventilate. Dacă este posibil, încearcă să sudezi în aer liber, pentru a evita orice pericol.

7. Nu te uita direct la flacără

Folosește mască de protecție atunci când sudezi, deoarece lumina și scânteia produse sunt extrem de puternice și afectează vederea. În plus, există riscul să sară și resturi metalice din materiale, așa că ochelarii de protecție nu sunt de ajuns, deci fața trebuie acoperită cât mai bine.

8. Utilizează o mască de sudură cu auto-întunecare

Pentru mai multă siguranță, utilizează o mască de sudură profesională cu auto-întunecare, special concepută pentru a lucra în diferite medii de sudură. Funcția de auto-întunecare presupune existența unui senzor în cartușul filtrant care identifică în mod automat începerea sudurii și dă un semnal de întunecare filtrului.

9. Elimină dezordinea din spațiul unde se sudează

Este important ca zona în care se desfășoară procesul de sudură să fie curată și să includă doar instrumentele și echipamentele necesare pentru această activitate. În cazul în care în jurul materialelor sudate se află produse inflamabile, poate exista riscul deteriorării acestora din cauza căldurii și a scânteilor sau, mai rău, se poate declanșa un incendiu.

10. Realizează conexiunile în mod corect

Ai grijă să fixezi în mod corespunzător duzele, contactul, difuzoarele și toate celelalte componente, pentru a evita producerea unor defecte de sudură. Realizează conexiunile și verifică-le atent înainte de a începe să sudezi.

11. Acordă atenție circuitului electric

Nu te apropia de nicio bucată de metal legată la aparatul de sudură atunci când acesta este pornit. Ține cont de conductivitatea electrică și instalează echipamentul, astfel încât să nu afectezi circuitul sau să riști să te electrocutezi.

12. Evită atingerea obiectelor sudate

După finalizarea procesului de sudură, evită să atingi materialele sudate, deoarece sunt foarte fierbinți, iar tu poți suferi arsuri grave. Așteaptă o vreme ca toate produsele să se răcească și abia apoi începe să strângi obiectele folosite la sudură.

Siguranța și prevenția în sudură conduc la reducerea incidentelor și la o productivitate mai bună. Nu uita să porți întotdeauna un echipament de protecție adecvat, să alegi un aparat de sudură potrivit nevoilor tale și să cunoști îndeaproape modul de funcționare a acestuia.

Sursa foto: images.pexels.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *