Cum să-ți cumperi o casă în 10 pași?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Cumpărarea unei case poate fi un proces extrem de solicitant, atât din punct de vedere fizic cât și emoțional. Trebuie să iei în calcul o mulțime de aspecte, iar piața abundă de oferte mai mult sau mai puțin avantajoase. Achiziția unei locuințe conform preferințelor tale are un impact financiar semnificativ, mai ales dacă îți dorești o casă cu etaj sau o vilă elegantă. Fiecare capriciu costă și orice detaliu este important pentru a stabili valoarea reală a proprietății. Însă, ca să eviți deciziile pripite trebuie să știi la ce să te aștepți și care sunt pașii de urmat. Îți prezentăm mai jos etapele pe care le presupune cumpărarea unei case.

Pune-ți bugetul la punct

Verifică-ți atent situația financiară și stabilește care este bugetul pentru noua ta locuință. Este foarte important să cunoști detalii precise despre suma maximă pe care o poți plăti pentru o casă cu etaj. În cazul în care apelezi la un credit imobiliar, ține cont că unele dintre vânzările de case implică și un avans semnificativ. Asigură-te că dispui de banii necesari, fără a te îndatora mai mult de 30% din câștigurile lunare.

Cercetează piața imobiliară

Tratează cu responsabilitate și prudență căutarea unei case. Dacă îți dorești o vilă frumoasă, studiază piață pentru a-ți face o idee despre prețuri și oferte. Analizează raportul calitate-preț și vezi dacă te încadrezi în bugetul stabilit.

Selectează zona

Locația are un rol important în întregul proces de achiziționare a unei case. În mod sigur, pentru vânzarea unei vile în București este absolut necesar să stabilești zona dorită, mai ales că prețurile diferă foarte mult de la un sector la altul. Orice cumpărător își dorește o locuință într-un cartier accesibil, în apropiere de anumite facilități și nu foarte departe de serviciu sau de instituții de învățământ.

Găsește un agent imobiliar

Apelează la o firmă sau o persoană specializată care să te ajute în procesul de achiziționare a unei case. Un agent imobiliar îți va pune la dispoziție toate datele de care ai nevoie și va căuta o locuință în funcție de nevoile și bugetul tău. Practic, el va face toată această activitate solicitantă în locul tău și, mai mult, te va ajuta cu documentele necesare tranzacției sau soluționarea problemelor ce ar putea să apară.

Obține aprobarea prealabilă a creditului

În urma căutărilor, există posibilitatea de a găsi mai repede decât te aștepți o casă cu etaj ori chiar vila dorită. Dacă suma integrală sau o parte din banii necesari pentru locuință provin dintr-un împrumut bancar, ține cont că proprietarul nu va aștepta până o să te asiguri dacă primești sau nu creditul. Așadar, o mișcare inteligentă ar fi să obții aprobarea prealabilă a împrumutului și să știi pe ce te bazezi atunci când găsești o casă de vânzare perfectă pentru tine.

Începe căutarea efectivă

Pentru ca ai deja unele dintre cele mai importante piese ale puzzle-ului, poți începe să îți cauți locuința. Știi deja care este bugetul tău, ai stabilit zona preferată și ai la dispoziție un agent imobiliar pregătit să îți ofere cele mai bune rezultate. Înarmat cu aceste lucruri și cu cunoștințe solide despre piața locală, cel mai probabil vei găsi o vilă potrivită pentru nevoile tale.

Stabilește-ți prioritățile

Cei mai mulți cumpărători vor să descopere o casă perfectă, complet funcțională și care să includă toate utilitățile. Poate că vrei ferestre uriașe și o piscină în curte, dar încearcă să nu acorzi mai multă atenție dorințelor decât nevoilor. Prin urmare, cel mai simplu e să creezi o listă cu criterii esențiale și preferințe. În acest mod, atât tu cât și agentul imobiliar va ști ce anume îți dorești pentru o casă cu etaj și la ce nu ești dispus să renunți.

Verifică minuțios casa

Parte importantă în procesul de cumpărare, inspectarea proprietății este esențială atunci când vrei să te asiguri că locuința nu prezintă defecte ascunse. Este bine să verifici atent fiecare casă pe care o vizionezi pentru a face o comparație reală și, mai ales, dacă te decizi să cumperi nu vei mai avea ocazia să o inspectezi din nou.

Oferă un preț și negociază

Pentru majoritatea cumpărătorilor, această etapă reprezintă momentul adevărului. Prețul de afișare este doar un punct de plecare, așa că fii dispus la negociere. Stabilește o sumă corectă împreună cu agentul tău imobiliar, dar ai grijă să nu plasezi o ofertă foarte scăzută față de suma cerută de proprietar. Există posibilitatea ca vânzătorul să fie ofensat și astfel îți scad șansele de a mai negocia prețul.

Încheie tranzacția

Pasul final în procesul de achiziționare a unei case se încheie cu verificarea documentelor și semnarea contractului. Dacă totul decurge perfect și ești mulțumit de alegerea făcută, grăbește-te să finalizezi tranzacția. Partea birocratică este anevoioasă, iar dacă nu te arăți dispus să intri cât mai repede în posesia locuinței, proprietarul s-ar putea orienta către alți cumpărători.

În achiziționarea unei locuințe trebuie să îți stabilești criterii bine definite pentru a evita orice compromis. Procesul de cumpărare nu este unul facil, iar investiția e pe măsura eforturilor depuse, însă trebuie să îți concentrezi atenția pe nevoile și bugetul tău, iar cu multă răbdare vei reuși să găsești o casă potrivită.

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/561igiTyvSk

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *