De la lustre până la veioze – cum să îți iluminezi corespunzător întreaga locuință

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Sunt atât de multe tipuri de iluminare disponibile, încât putem deveni destul de confuzi atunci când elaborăm o schemă de iluminare pentru locuința sau pentru biroul nostru. De la iluminare generală, iluminare de lucru și până la iluminare de accent, putem combina diferite tipuri de accesorii astfel încât să ne bucurăm întotdeauna de cea mai potrivită lumină. În rândurile următoare, vom explica cum funcționează diferitele tipuri de iluminare, cum putem să le folosim în mod eficient și ce corpuri de iluminat să utilizăm pentru a crea lumina dorită.

Iluminarea ambientală

Numită și iluminare generală, lumina ambientală este o lumină slabă, plăcută, care luminează suficient o încăpere fără a produce o strălucire puternică. În fotografie și cinematografie, lumina ambientală este considerată „lumina naturală” a unei camere. În decor, lumina ambientală este foarte asemănătoare, atât timp cât optăm pentru o iluminare cât mai plată și cât mai puțin strălucitoare. Lumina ambientală trebuie să ne ajute să ne descurcăm într-un spațiu, să ajungem de exemplu, de la bibliotecă până la canapea, dar pe de altă parte, nu este tocmai cea mai potrivită lumină pentru a lucra sau pentru a evidenția unele lucruri din încăpere.

Folosită în mod corespunzător, lumina ambientală creează un mediu fantastic pentru a ne relaxa după o zi extrem de stresantă sau pentru a avea o conversație caldă cu un bun prieten. Iluminarea ambientală captează, de asemnea, trăsăturile faciale și permit pupilelor să se dilate ușor. Unele studiouri de yoga au început să utilizeze lumină ambientală în timpul orelor pentru a contribui la eliminarea stresului.

Pentru a încorpora iluminara ambientală în locuința personală, sunt recomandate plafonierele cu LED, aplicele de perete, spoturile, lustrele și candelabrele. Plafonierele sau aplicele funcționează foarte bine cu toate tipurile de plafoane, dar trebuie să aveți grijă să nu folosiți lumini prea puternice. Folosiți aplice sau plafoniere în bucătărie sau în camera de zi. La rândul lor, numeroase tipuri de lustre funcționează fantastic cu tavane mai înalte. Lustrele sunt, de asemenea, piese foarte clasice care funcționează bine și în holurile mari, precum și în baie. Despre spoturi vă putem spune că sunt atât de versatile încât funcționează aproape oriunde. Totuși, dacă utilizați prea multe spoturi într-o singură încăpere, puteți provoca o iluminare prea puternică, dar le puteți folosi cu încredere pe holuri, de-a lungurul scărilor și în afara casei.

Iluminarea pentru lucru

Iluminarea pentru lucru este o lumină mai mică, dar mai concentrată. Iluminarea pentru lucru este necesară în zonele unde obișnuiți să lucrați. De fapt, majoritatea oamenilor numesc iluminarea pentru lucru ca fiind iluminare de birou. O astfel de lumină este menită să vă ajute să vedeți cât mai bine când realizați un proiect sau alte activități care necesită o lumină mai fină, cum ar fi citit, gătit, scris, cusut și multe altele. Iluminarea pentru lucru funcționează numai atunci când este utilizată ca lumină contrastantă. De exemplu, într-o cameră luminată deja foarte puternic, iluminarea pentru lucru nu va fi sesizabilă, pe când, într-un birou iluminat subtil cu ajutorul unei aplice de perete, iluminare pentru lucru va face diferența. În plus, iluminarea pentru lucru ajută în mod natural la stimularea creierului și sporește atenția și concentrarea. Acesta este și motivul pentru care multe companii optează pentru iluminare pentru lucru în cadrul tuturor birourilor.

Lămpile de birou, lămpile reglabile și veiozele cu LED sunt opțiuni potrivite pentru orice loc unde aveți nevoie de iluminare pentru lucru, inclusiv birou, noptieră sau măsuță de cafea. Lămpile de birou sunt, în general, ușoare și reglabile, fiind corpuri de iluminat ideale și pentru acasă și pentru la servici. Puteți plasa unele lumini pentru lucru și sub dulapuri sau în jurul oglinzii. În bucătărie, puteți monta accesorii de iluminat sub dulapuri pentru a beneficia de o lumină mai bună când gătiți sau faceți curat. Tot corpuri de iluminat pentru lucru sunt considerate și cele tip pendul, deoarece pot fi montate în nenumărate zone. Corpurile de iluminat tip pendul sunt excelente pentru birouri, deasupra insulei din bucătărie și în zonele de joacă ale copiilor.

Iluminarea de accent

Iluminarea de accent face referire la o lumină foarte concentrată și are intenția de a atrage atenția asupra unui punct focal. Prin iluminare de accent, adăugăm puțin stil și dramă locuinței noastre. Putem astfel să iluminăm unele zone și să umbrim zonele mai plictisitoare. Cel mai adesea, iluminarea de accent este folosită pentru evidențierea lucrărilor de artă, a bibiliotecilor sau a vitrinelor. Lumina exterioară de accent evidențiază, la rândul său, arhitectura casei sau peisagistica. Aplicele de perete, spoturile și sfeșnicele sunt, în general, cele mai populare corpuri de iluminat de accent.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *