Design interior boho sau cum putem să ne amenajăm locuința într-un stil boem?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Design-ul interior boho este printre cele mai apreciate tipuri de design la momentul de față, și asta pentru că prezintă un șir aproape nesfârșit de avantaje. La început, mulți dintre noi suntem tentați să comparăm amenajarea boho cu cea minimalistă sau cu cea scandinavă și făcând asta, deja începem să observăm ce avantaje prezintă acest design.

După cum îi spune și denumirea, stilul minimalist este simplu și se rezumă numai și numai la strictul necesar, rezultând adesea locuințe pustii și fără urmă de personalitate, dar ușor de întreținut și de curățat. La rândul său, stilul scandinav este un pic mai bogat și mai personalizat, însă se axează foarte mult pe culori deschise, pe nuanțe neutre și pe cât mai mult alb, și asta pentru că scandinavilor le lipsește lumina naturală a soarelui o bună parte din an. Iată că stilul boho este cu mult mai permisiv, cu mult mai personalizat și, fără îndoială, este stilul de amenajare care împrumută cel mai mult din bogățiile naturii. Este foarte ușor să se confunde stilul rustic cu cel boem, însă acestea nu au prea multe în comun, în afara unor linii geometrice și a plantelor. S-ar putea spune că stilul boem derivă din viața așa cum era ea acum sute de ani, de unde și motivele vegetale, cele aztece, cele geometrice, dar și multe alte elemente specifice.

Iată, în rândurile de mai jos, câteva idei care vă pot fi de folos dacă simțiți că stilul boem este cel care vă caracterizează cel mai bine:

O bază solidă. Stilul boho începe cu o fundație solidă, ceea ce înseamnă că fiecare încăpere va fi caracterizată de o culoare de bază simplă. Tonurile calde și pâmântii sunt cele mai indicate, deoarece vă permit apoi să vă extindeți ideile creative, fără să domine și fără să copleșească amenajarea. Tonurile neutre creează o oază armonioasă și liniștitoare, în timp ce culorile puternice pot fi prea bogate, conducând într-un final la o amenajare haotică. Când vine vorba de longevitate, o paletă de culori neutre este întotdeauna alegerea cea mai înțeleaptă.

Elemente naturale. Natura merge mână în mână cu stilul boem, căci până la urmă, acest stil de decorare s-a născut în sânul naturii. Plantele sunt de nelipsit dintr-o locuință boho. Cu cât mai multe, cu atât mai bine. Partea bună este că plantele sunt relativ accesibile, împrospătează atmosferă, dețin proprietăți benefice pentru sănătate și adaugă dimensiune unei încăperi. În plus, pot fi încorporate în orice încăpere, iar ghivecele reprezintă și ele fragmente din decor. Iată cum plantele reușesc să purifice aerul, să adauge acea pată de prospețime și de culoare, și asta fără să interfereze prea mult cu restul amenajării și fără să obosească ochiul. Nu trebuie să ne rezumăm doar la plante, căci mai sunt nenumărate alte elemente naturale pe care le putem integra într-un design boho. Lemnul este o altă componentă care predomină stilul boem. De la un trunchi de copac, la rafturi din scânduri nefinisate de pin, la un otoman din ratan și până la simple cutii din lemn, nimic nu îmbogățește mai mult stilul boem ca lemnul.

Materiale textile. Stilul boho este cel care ne roagă cel mai mult să ne îndepărtăm de tot ce înseamnă sintetic. Bumbacul, inul, lâna, cânepa și pânza sunt materialele de bază în decorul boem. Gândiți-vă la perdele din pânză, la covoare subțiri din bumbac lucrate manual, la covorașe de intrare din cânepă împletită sau la așternuturi de pat din in. Pe de o parte, materialele textile sunt foarte importante, dar pe de altă parte, contează foarte mult și modelele alese. Din nou, motivele geometrice și vegetale sunt cele care descriu cel mai bine stilul boem. Trebuie doar să vă distrați cu diferite modele, forme și stiluri pentru a crea o atmosferă boemă luxuriantă. Totuși, încercați să păstrați o temă constantă a culorilor, pentru a asigura consistență și pentru a preveni rezultatele neuniforme.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *