Imprimarea digitală – simplă și rapidă sau nu se merită?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Este foarte convenabil să ai o imprimantă acasă și să poți printa orice dorești și oricând, fără să fii nevoit să dai fuga într-un sediu de imprimare. Cât despre activitățile de la birou, acestea devin cu mult mai rapide și ușoare dacă deținem o imprimantă. Acum, există foarte multe tipuri de imprimante, iar cele tradiționale încep să dispară ușor ușor. În general, activitățile de la birou și calculatoarele personale necesită o metodă de imprimare care să poată fi realizată direct de pe aceste dispozitive. Dintre toate metodele de imprimare, cea mai apreciată și modernă este imprimarea digitală, despre care vom și discuta în cele ce urmează.

Ce presupune imprimarea digitală?

Spre deosebire de alte tehnici de imprimare care necesită pregătirea unui sport, a ecranelor și a altor ajutoare, imprimarea digitală permite editarea și tipărirea rapidă a conținutului care se află pe un dispozitiv electronic. Mai mult decât atât, imprimantele moderne pot să imprime direct de pe un stick USB, fără să fie necesară conexiunea la un PC. Mai simplu spus, imprimanta digitală transferă direct conținutul sau imaginea pe suprafața de imprimare.

Cât despre suprafața de imprimare, aceasta poate fi hârtie, plastic, material textil, sticlă sau chiar ceramică. Mai trebuie să știți că imprimarea digitală funcționează pe dimensiuni de hârtie de până la A3. Dacă am imprima pe suprafețe cu dimensiuni mai mari, costurile nu ar mai fi atât de accesibile, mai ales dacă imprimăm frecvent numeroase documente.

Trebuie să discutăm acum și despre cele două tipuri principale de imprimare digitală, ambele necesitând tonere pentru imprimantă. Pe de o parte, imprimanta cu jet de cerneală dispune de o duză care răspândește cerneala pe suprafața de imprimare, iar pe de altă parte, avem imprimanta cu laser care funcționează pe baza unui tambur care absoarbe toner.

Astfel, imprimarea digitală prezintă o serie de caracteristici definitorii. Trebuie menționată, întâi de toate, dimensiunea foii. Majoritatea imprimantelor digitale vor putea tipări pe o suprafață A3. Foarte puține modele de imprimantă pot tipări pe dimensiuni mai mari decât A3.

În ceea ce privește tipul de hârtie, vom obține rezultate diferite în funcție de hârtia folosită din cauza conținutului diferit de apă și din cauza texturii. O hârtie pe care sunt imprimate foarte calitativ fotografiile nu este cea mai potrivită pentru imprimarea textului.

De asemenea, calitatea imprimării este strâns legată de culorile dorite. Imprimarea digitală funcționează cel mai bine cu nuanțe de gri, cu texte alb-negru și cu grafice. Imaginile mari, în culori solide, nu vor ieși foarte bine mai ales atunci când imprimăm pe hârtie simplă, deoarece sunt supra-saturate. Indiferent de ce tonere pentru imprimantă folosim, întotdeauna trebuie să ne gândim și la calitatea hârtiei.

Un rol important îl joacă și tipurile de finisaje pe care le dorim, deoarece unele finisaje sunt dificil de executat. De exemplu, plasticul și suporturile laminte nu aderă foarte bine.

Am putea crede că, până la urmă, imprimanta digitală nu prezintă cine știe ce avantaje, însă un astfel de dispozitiv este cu adevărat practic și economic atât acasă, cât și la birou. Imprimă rapid, ceea ce contează foarte mult, iar mai apoi, imprimarea digitală este mai ieftină, deoarece nu implică componente sau garnituri sofisticate. De asemenea, imprimanta digitală este destul de intuitivă și este ușor de configurat, așa că nu prezintă provocări de utilizare.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *