Lumina îți poate afecta puternic productivitatea la locul de muncă

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Un număr tot mai mare de persoane lucrează o bună parte din zi la birou, iar la sfârșitul programului de lucru se simt epuizați mental și obosiți fizic. În foarte multe cazuri, aceste efecte nu sunt cauzate nicidecum de volumul mare de muncă, ci au de-a face mai mult cu mediul de lucru, inclusiv cu amenajarea spațiului unde lucrează.

Birourile monocromatice, sălile de conferințe înghesuite, lumina slabă sau lipsa luminii naturale precum și temperaturile prea ridicate sunt toți factori care afectează dispoziția și productivitatea angajaților.

În rândurile următoare, vom explora modul în care iluminarea la locul de muncă poate afecta productivitatea angajaților.

Care sunt condițiile de lucru preferate de angajați?

Calitatea slabă a aerului, lipsa ventilației și lumina orbitoare sunt principalele probleme cu care se confruntă multe clădiri de birouri și nu doar clădirile vechi. De abia acum, în ultimii ani, începe să se pună tot mai mult accentul pe condiții de lucru care să stimuleze productivitatea, creativitatea și buna dispoziție a angajaților. În continuare, multe birouri au nevoie de metode și tehnologii mai eficiente și mai sănătoase.

Valoarea unui mediu de lucru nu este deloc un termen abstract, iar studiile recente arată că standardele de construcție ridicate oferă beneficii imediate asupra productivității și sănătății angajaților, precum și asupra imaginii companiei. Standardele de construcție se referă la condițiile termice, dar și la proiectarea iluminatului și calitatea luminii care influențează percepția angajaților asupra mediului de lucru, precum și funcția lor cognitivă și performanța generală.

Un studiu recent a constatat că angajații care lucrează într-un mediu de lucru curat, aerisit și luminos au un scor al funcției cognitive cu 26,4% mai mare decât cei care lucrează în birouri vechi. De asemenea, au un scor de răspuns la criză de 73%, un scor al activității cu 44% mai mare, care reflectă capacitatea angajaților de a lua decizii care să atingă obiectivele locului de muncă, un scor al nivelului de concentare cu 38% mai mare, care reflectă capacitatea angajaților de a acorda atenție sarcinilor în curs. De asemenea, 30% mai puține persoane au raportat auto-simptome de boală, cum ar fi probleme respiratorii, oboseală și iritații ale pielii.

Ce rol joacă iluminarea în spațiile de lucru moderne?

Simpla reglare a unui comutator de lumină poate modifica starea generală de sănătate și buna dispoziție a angajaților. Există numeroase modalități prin care companiile pot proiecta iluminarea în spațiile de lucru astfel încât să ofere angajaților un cadru optim de muncă și condiții minunate pentru muncă, creativitate, comunicare eficientă și colaborare.

Iluminarea mai bogată, realizată cu aplice LED cu tonuri subtile de albastru, conduce la o performanță cognitivă mai bună datorită contrastului expunerii la lumină în timpul zilei și în timpul nopții. Acest contrast poate contribui la reglarea eliberării melatoninei, adică hormonul responsabil pentru inducerea somnului.

Este indicat ca fiecare angajat să aibă pe birou lămpi cu temperaturi mai scăzute de culoare. De asemenea, ideal ar fi ca toate birourile să beneficieze de cât mai multă lumină naturală, iar piesele de mobilier să fie în așa fel aranjate încât să permite luminii naturale și luminii artificiale să curgă netulburată. Benzile LED, aplicele LED, veiozele, lampadarele și spoturile reduc nevoia de iluminare generală și ecomisesc astfel energie, furnizând lumină exact acolo unde are nevoie angajatul.

Pe măsură ce se construiesc tot mai multe clădiri de birouri, angajatorii își dau seama ce impact are spațiul de lucru asupra angajaților. Corpurile de iluminat, calitatea aerului și ventilația ajută angajatorii să lucreze mai bine, să vină cu idei mai bune, să doarmă mai bine și să aibă o excelentă stare generală de sănătate.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *