Secrete pentru un gazon perfect. Sfaturi pentru plantare și întreținere

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Un gazon bine întreținut poate schimba întregul aspect pe care îl are o curte sau o grădină. Și dacă și tu te-ai hotărât că a venit momentul să dai un plus de frumusețe curții tale plantând un gazon des și uniform, este bine să știi dinainte câteva aspecte pe care trebuie să le ai în vedere.

Iată principalele sfaturi cu privire la plantarea gazonului pentru a te bucura de un rezultat excepțional:

1. Plantarea gazonului în perioada optimă

Pentru a ști care este cea mai bună perioadă în care poți planta gazonul este indicat să ții cont de valoarea temperaturii aerului. Temperatura trebuie să fie între 0 și 30 de grade, adică peste pragul înghețului și fără a atinge un prag canicular.

Astfel, primăvară și toamna, respectiv din aprilie și până în septembrie poți planta liniștit gazonul, semințele având șanse mari să se dezvolte foarte bine.

Dacă nu ești totuși decis în ce anotimp să îl plantezi, iată care sunt cele mai importante informații pe care trebuie să le știi:

 • Primăvara gazonul are un nivel mai accelerat de creștere.
 • Toamna gazonul este mai puțin ocupat de buruieni decât primăvara. În plus, gazonul are o rezistență mai mare în fața frigului decât în cazul lipsei de umiditate. 

În plus, alege cu atenție ziua în care plantezi semințele deoarece pe timp de ploaie sau de vânt acestea se pot deplasa, apărând astfel goluri în diferite zone.
2. Pregătește terenul înainte
Pregătirea terenului începe, desigur, cu alegerea zonei. Este foarte important să știi că gazonul nu va permite o aerisire foarte bună a solului, deci alege cu mare atenție în caz că pe viitor vei dori să mai plantezi și altceva în acea zonă.
Pentru plantarea gazonului vei avea nevoie de următoarele unelte: motosapă, greblă, lopată, furcă și o roabă sau un recipent mai mic pentru îngrășământ.
Pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a planta gazonul sunt următorii:

 • Pregătirea terenului. În acest caz trebuie să îndepărtezi buruienile și să te asiguri că nu rămân diverse resturi precum pietre, crengi sau alte tipuri de semințe.
 • Îndepărtarea buruienilor poate fi făcută cu motocultorul sau cu ajutorul erbicidului, caz în care este nevoie să aștepți aproximativ două săptămâni până să plantezi semințele.
 • Înainte de aplicarea gazonului poți administra îngrășământ în zona respectivă. Ai grijă, totuși, să îl distribui în mod uniform pentru că rezultatul să fie unul plăcut din punct de vedere estetic.
 • Nivelează zona cu ajutorul unei greble.
 • Plantează semințele pentru gazon.

3. Alege semințele de calitate
Semințele se aleg în funcție de tipul solului din zona pe care urmează să fie plantat gazonul, precum și de tipul de gazon pe care ți-l dorești.
Spre exemplu, poți alege un gazon mai rezistent, pentru utilizare intensă, sau un gazon caracterizat mai mult prin aspectul sau deosebit. Pe de altă parte, în funcție de sol și mediu ai la dispoziție gazonul pentru zone mai umbrite, gazonul mediteranean pentru zone cu mult soare sau gazonul rustic care se poate dezvoltă pe orice tip de sol.
Indiferent de tipul de gazon pe care îl alegi, acordă atenție calității semințelor achiziționate. În cazul în care semințele sunt slab calitative, atunci toată investiția financiară și timpul acordat acestei lucrări vor fi în zadar.
4. Udă gazonul în mod corespunzător după plantare
Gazonul trebuie udat în doze optime, astfel încât să nu îi oferi prea puțină sau prea multă apă. În cazul în care îl vei uda prea puțin, apa nu va ajunge la sol, oprindu-se pe frunze și evaporându-se în final. Pe de altă parte, dacă îl uzi prea des, apa va rămâne mult timp în sol, iar rădăcinile pot putrezi în urma umezelii excesive.

5. Sfaturi utile pentru întreținerea gazonului: 

După plantarea gazonului, întreținerea acestuia trebuie să reprezinte un alt aspect important. În acest fel te vei bucura de un aspect uniform al acestuia pentru cât mai mult timp.

 • Udatul gazonului. Gazonul trebuie udat zilnic atunci când vremea e secetoasă și o dată la aproximativ 3 zile când sunt puține precipitații. Recomandarea este să uzi gazonul dimineața sau seara, astfel încât temperaturile din aer să nu fie unele ridicate.
  În cazul în care anumite zone s-au uscat este recomandat refacerea acestora prin semănarea unor noi semințe.
 • Tunsul gazonului. Gazonul se tunde pentru prima dată în momentul în care ajunge la înălțimea de 7 cm.
  Pentru a obține o peluză cu un aspect des și uniform este recomandată tunderea constantă a gazonului. Tunderea se face în funcție de anotimp, primăvara fiind indicat să tunzi gazonul de 3 ori în două săptămâni, vara 1 data la două săptămâni și toamna o singură data pe săptămână.
  În plus, înălțimea la care acesta trebuie tăiat diferă și ea în funcție de sezon. Primăvară și toamna este bine că media să fie între 3-5 cm și vara între 5-7 cm.
 • Fertilizarea gazonului. Aceasta trebuie făcută pe suprafața uscată a gazonului, de aproximativ 4 ori pe an. Îngrășămintele folosite pentru fertilizare trebuie ă conțină potasiu, azot și fosfor, acestea fiind de ajutor pentru ca gazonul să devină mai rezistent.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *